tisdag 22 december 2020

Det går troll i mjukvarulitteraturen

 Gamla "sanningar"

Jag har läst en hel del mjukvarulitteratur och märkt att en del exempel är återkommande och anges med referenser till forskning. Jag minns inte att jag någonsin tidigare ställt mig frågan Kan det här verkligen vara sant? och börjat gräva i referenser. Till exempel läste jag "Facts and Fallacies of Software Engineering", en bok med en förtroendeingivande titel och en inledning som hyllar forskning, vilket invaggade mig i nån slags tro att den här författaren, han har gjort sitt undersökningsjobb. Men nu verkar det inte bättre än att han ramlat i samma grop som så många andra.

Om det är nån mer som är lika "lättlurad" som jag så skulle jag vilja rekommendera en bok som är något av en ögonöppnare "The Leprechauns of Software Engineering: How folklore turns into fact and what to do about it", för där har författaren verkligen följt referenser och försökt hitta källan till flera av de här återkommande exemplen. Du kanske har hört talas om att forskning visar att det finns en stor skillnad, upp till 28 gånger, i produktivitet mellan olika programmerare? Eller sett The cone of uncertainty, som sägs beskriva osäkerheten i projektestimat vid olika tidpunkter av projektet?

Bilden tagen från https://www.construx.com/books/the-cone-of-uncertainty/

Vad tror du att författaren Laurent Bossavit hittar när han följer spåren av referenser för nyss nämnda exempel, och ett par till, allt djupare? Jo, till exempel att:
  • the papers are not really empirical research
  • the papers support weaker versions of the claim
  • the papers don’t support the claim directly, but only cite research that does
  • the more recent papers are not original research, but only cite older ones
  • the papers are in fact books or book-length, and you’ll be looking for a needle in a haystack
  • the papers are obscure, hard to find, out of print or paywalled, and thus hard to verify
  • the papers are selected only on one “side” of an ongoing controversy

Som en som läst om de här exemplen återkommande gånger så tyckte jag det här var en riktigt intressant bok! Och jag har börjat bli lite mer ifrågasättande av författares referenshantering och även av forskningsresultat och försökt gräva själv några gånger. Slarv med källor och referenser verkar inte bara vara nåt som görs i mjukvarulitteratur, det förekommer nog överallt. Till exempel det här med hur juridiska domare dömer vid olika tider på dagen.



Med lite referenser så verkar allmänt kända sanningar kunna skapas :)
Early results were often criticized, but decades of research have now accumulated in support of the incontrovertible fact that bugs are caused by bugproducing leprechauns who live in Northern Ireland fairy rings. (Broom 1968, Falk 1972, Palton-Spall 1981, Falk & Grimberg 1988, Demetrios 1995, Haviland 2001)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar